Системи за сградна автоматизация (BMS) – същност, приложение и ползи

Какво е сградна автоматизация

Системите за сградна автоматизация са централизирани системи за контрол на отоплението, охлаждането, вентилацията, влажността на въздуха, осветлението в бизнес сгради и места за отдих. Целта на сградната автоматизация е да осигури комфорт и ефикасно управлението на всички тези системи като и осигурява драстично намаление на разходите за отоплението или охлаждане на сградите, както и износването на консумативите в поддръжката на системите.

Сградната автоматизация всъщност е мрежа от компютърни устройства, които са създадени с цел мониторинг и контрол на механични системи за достъп, пожароизвестяване, климатизация, осветление, HVAC, пароовлажнители и вентилационни системи в сгради.

Идеята зад сградната автоматизация е да поддържа микроклимата в една сграда в определени граници като следи за състоянието на всички системи и при повреда сигнализира мигновено, с което осигурява възможност за бърза реакция за отстраняването. Системите за сграден мениджмънт са причина за намаляване освен на всекидневните разходи, така и на разходите за поддръжка на апаратурите. В днешно време почти няма офис и индустриални сгради, които да не са автоматизирани. Този процес на автоматизация се наблюдава и за по-стари сгради с цел максимално оптимизиране на разходите.

Необходимост от автоматизирана система за управление на сградата

Да бъдеш смарт не е просто тренд. Да бъдеш смарт означава да контролираш всичко от разстояние: да пестиш време за истински ценните неща и енергия за по-доброто утре. Днес всички разбираме необходимостта от смарт технологиите, защото благодарение на тях можем да работим без значение от това къде се намираме и да сме в пъти по-ефективни. Така се конструират и мислещите сгради днес. Потребността от интелигентни автоматизирани решения за бизнеса вдъхновява екипа ни от инженери да превърнe новата или обновяващата се стара сграда в един жив организъм. Автоматизираната система за управление дава възможност бързо да се получава максимално точна информация за работа на всички инженерни системи на сграда като осигурява своевременно отстраняване на неизправности в случай на извънредни ситуации. Системата на сградна автоматизация гарантира нормалното функциониране на обекта и безопасността на работещите или почиващите в сградата.

Ползите от сградната автоматизация

Използването на автоматизирана система за управление на сграда (BMS - Building Managment System) позволява интегрирането и контролирането на всички технологични нужди на една сграда. В това число - пожарно известяване, осветление, умни асансьори, климатични инсталации, контрол на достъп до отделни райони и други. BMS системите се състоят от софтуерна и хардуерна част, които са взаимно свързани помежду си.

Днес BMS контролерите трябва не само да са качествени и надеждни, но и да могат да комуникират и контролират повече и различни устройства. С навлизането все повече на такива системи в ежедневието ни, се наблюдава увеличено търсене на контролери. Тези контролери за сградна автоматизация трябва да са универсални и да могат да се връзват към повече налични и съвременни системи. Дали ще е отопление, автоматизация или климатизация, ние от Алокор сме готови да ви предоставим едни от най-новаторските, надеждните и качествени решения на пазара.

BMS системите най-често се включват в изграждането на големи проекти с многочислени механични, HVAC и електрически системи. Всички тези системи могат да се включат към една контролираща сградата система. Тези системи обикновено представляват 40% от потреблението на сградата. Ако се включи и осветлението, това число се променя до 70%. BMS системите са критичен и важен компонент в правилното и успешно управление на потреблението на електричество и отоплителни или охлаждащи системи, което може да доведе до намаление на сметките до 50% за една година. Дори при слабо оптимизирана система разходите за отопление, охлаждане и електроенергия могат да бъдат намалени до 20%.

Кои сгради е препоръчително да се конструират с вградени системи за сградна автоматизация (BMS)

 • Офис сгради и бизнес паркове
 • Търговски центрове
 • Хотелски други комплекси за развлечение и отдих
 • Административни сгради
 • Обществени сгради (големи културни центрове, летища, гари, спортни зали и подобни)

Независимо от сградата, интегрирането на системите за сградна автоматизация има едни и същи цели:

 • Цялостно улеснение на управлението на сградата – контрол до всички системи
 • Енергийна ефективност при отопление или охлаждане
 • Гъвкаво разпределяне на консумираните енергии между обитателите на сградите

Компонентите на сградната автоматизация

Мениджмънт

Контролът и управлението са възможни чрез различни софтуерни решения, където всички процеси и тяхното състояние се визуализира графично на екран.

Aвтоматизация/управление

Реализират се от различни програмируеми контролери и контролери със специално приложение. Контролерите се свързват в мрежа и се програмират за конкретно приложение и задача. Към контролерите се подават всички сигнали и данни от сензори, датчици и контролни панели.

Автоматика

Автоматиката е сектор, в който се намират сензорите, които осигуряват необходимите за контролерите данни и механизми на изпълнение. Със сензори се измерва температура, налягане, влажност, движение и присъствие и т.н., а изпълнителните механизми управляват вентили, клапи, ел. двигатели, врати, осветление, щори и др. Контролерите се свързват помежду си и с мениджмънт нивото посредством мрежи, използващи протоколи LON Talk и TCP/IP.

Всички видове контролери за управление на сградния фонд с марката Honeywell може да намерите и разгледате в нашия on-line магазин: КЪМ МАГАЗИНА

Нашите предложения за сградна автоматизация

Ние от АЛОКОР предлагаме както стандартни, така и съобразени с желанието на клиентите, решения за сградна автоматизация. Предлагаме продукти на пионерите в бранша. Компании, които полагат стандартите за автоматизиране на домове, офис сгради и индустриални сгради. Силно разчитаме на своите доставчици и партньори, които имат опит повече от 30 години. Чрез тях ние успяхме да изградим и осигурим на нашите клиенти най-различни решения за справяне на проблеми с климатизацията, вентилацията или сигурността на сградите. Ние предлагаме пълна гама от компоненти за автоматизация и контрол, които могат да бъдат свободно програмирани и използвани за функции като:

 • Регулатори на въздуха.
 • Охладителни или подгряващи помпи.
 • Покривни агрегати.
 • Прецизни климатични системи.
 • Охлаждащи системи за телекомуникации.
 • Поставки за компресори.
 • Хладилни помещения.
 • и много други

Системите за автоматизация, предлагани от АЛОКОР, комуникират с  управляващи сграден мениджмънт системи посредством протоколи като:

 • Modbus®
 • BACnet
 • TCP/IP
 • SNMP
 • Metasys®
 • LonWorks® (Echelon®)

ALOCOR предлага на своите клиенти интранет и интернет интерфейси. Всички сградни системи се съобразяват със специфичните изисквания на клиента.


Повече за етапите при изграждане на система за сградна автоматизация, вижте ТУК!

А за продуктите за сградна автоматизация, разберете повече, ТУК!

Свържете с вас, за да проектираме най-доброто решение за автоматизирана система за сграден мениджмънт за вашия бизнес:

 

Comments are closed.

Translate »