Автоматизaция на хотелски системи

Автоматизация на
Хотелски системи

Които Alocor предлага

Хотелските системи, които ALOCOR предлага за интелигентно управление на сградите допринасят за икономичния разход на енергия и като цяло на потреблението на ресурси в хотелските комплекси. Автоматизираните решения допринасят гостите да се чувстват още по-комфортно по време на престоя си. С инвестицията в автоматизирана хотелска система, вие инвестирате и в сграда, много по-устойчива за околната среда.

Стратегически партньор на ALOCOR, с чиито системи за автоматизация и контрол могат да бъдат задоволени нуждите на хотелския бизнес и клиентите му, е Ekinex. Системите на Ekinex са разработени в съответствие с международния стандарт за автоматизация на сгради KNX, свързан с интелигентното управление на всички системи само с няколко контролера, бутона или термостата. Продуктите за монтаж на стена имат изключителен дизайн и предлагат богат избор от цветове и материали, което позволява винаги да намерите най-доброто съответствие с цветовата палитра, преобладаваща в интериорния дизайн. Фината естетика не жертва функционалността, която е обогатена с много технически възможности за осигуряване на висок комфорт и максимална енергийна ефективност при всякакви условия.

освен че помага на партньорите си да се справят с възникващите нови предизвикателства пред тях, допринася за внедряването на модерни телекомуникационни технологии, които улесняват управлението на железопътния трафик. Модернизацията на транспортната ЖП мрежа допринася за наблюдението, както на подвижния състав, така и на динамичното управление, което допринася за още по-високо ниво на безопасност на трасетата, по които се движат влаковите композиции.


Energy effiencyХотелите са сред топ 5 сгради в сектора на услугите за консумация на енергия. Типичен хотелски комплекс консумира 320 кВтч/м² годишно и отделя между 160-200 кг CO2 на м² от стайната повърхност. В хотелите основният краен потребител на енергия (около половината от общото потребление) е климатизацията на помещенията, която обикновено включва функциите за отопление, охлаждане, вентилация, обновяване и обезводняване.

Вътрешните температурни нива също са определящи за консумацията на енергия. Пълният контрол на термостатите от гостите често води до ненужно високи температури през зимата и ниски през лятото. Често се случва системите да останат в действие при липса на резервация или докато гостите отсъстват.

В тези случаи потенциалът за пестене на енергия е значителен, особено ако вземем предвид, че в хотелските сгради по-голямата част от потреблението на енергия се дължи на загуби и отпадъци. Пестенето на енергия при никакви обстоятелства не трябва да жертва комфорта на гостите. Ето защо внедряването на системи за сградна автоматизация е от основно значение, както за новите строителни конструкции, така и в случаите на реновиране.

SustainabilityСекторът на хотелиерската индустрия не прави изключение от съвременното концепция за устойчивост. За разлика от повечето сгради за търговска употреба, хотелите консумират ресурси седем дни в седмицата и 24 часа на ден, затова имат и по-голям потенциал за възстановяване на ефективността. Днес все повече предприемачи от хотелиерския сектор изискват сертифициране за устойчивост за тяхната структура по собствена инициатива.

Сградната автоматизация има важен принос за сертифицирането за устойчивост. Има няколко сертификационни стандарта за устойчивост като LEED, BREEAM, Greenstar или PassivHaus. Като се има предвид например протоколът LEED (Лидерство в енергийния и екологичния дизайн), разработен от Съвета за зелено строителство на САЩ и широко разпространен в международен план, автоматизацията на сгради играе решаваща роля в много категории за оценка. Стандартните решения за автоматизация спрямо KNX протокола могат да помогнат за получаване на до 54 от общо 110 кредита, предоставени по процедурата LEED, по-специално в категориите за ефективност на водата, енергия и атмосфера и качество на околната среда.

Nearly-Zero Energy Buildings

Концепцията за сгради с почти нулев разход на енергия (Nearly-Zero Energy Buildings) беше въведена с Европейската директива за енергийните характеристики на сградите (2010/31 /ЕС). Този термин се отнася до сграда с много висока енергийна ефективност, в която енергийната потребност е много ниска или почти нулева и трябва да бъде значително покрита от енергия от възобновяеми източници, включително тази, произведена на местно ниво или наблизо.

От 2013 г. до 2016 г. Европейската комисия съфинансира проекта neZEH (почти нулево енергиен хотел) с цел да демонстрира предимствата на преобразуването на съществуващите хотелски структури в сгради с почти нулева енергия и да ускори скоростта им на обновяване. Проектът включваше средно малки хотели, които представляват 90% от структурите на гостоприемството в Европа. Чрез пилотните проекти се потвърждава осъществимостта на тези инвестиции, предоставяйки технически съвети на хотелиерите, провеждайки обучителни дейности и насърчавайки комуникационни кампании за повишаване на осведомеността за предимствата на сградите с почти нулев разход на енергия и убеждаване на европейските хотелиери да инвестират в проекти с автоматизирани сградни системи и хотелски системи от ново поколение за енергийна ефективност.

ekinex-hotel-system-4
ekinex-hotel-system-5

Интензитетът, посоката и разпределението на осветлението трябва винаги да са оптимални; засенчването със завеси или щори трябва да се регулира според личните вкусове. Достъпът до стаите и другите стаи трябва да е лесен и в същото време да се активират някои функции като например светлини, климатизацията и вентилацията на въздуха, а услугите като телевизионната система или аудио излъчването да са активирани. Всяка функция на стаята трябва да бъде лесна за разбиране и изключително проста за използване от гостите.

Съвместно
с Ekinex

Alocor предлага

EKINEX ПРОДУКТИ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ
НА ХОТЕЛСКИТЕ СИСТЕМИ

Съвместно с Ekinex Alocor предлага цялостни решения за хотелските стаи, включващи: хотелското устройство, четец и държач на транспондерната карта, стенни контроли, стайни термостати и други аксесоари.

Еkinex room

Системата за контрол на достъпа на Ekinex е базирана на транспондерна технология, благодарение на която системата се отличава с гъвкавост и сигурност.

Устройствата, от серията осигуряващи достъпа, са напълно съвместими със сертифицираната система за качество KNX и могат да се комбинират със серия FF и 71 на Ekinex за монтаж на стена. Контролът на достъпа на Ekinex съчетава блестящо нуждите за комфорт и енергийна ефективност. Напълно подходящ е за хотелски сгради, които позволяват изграждането на гъвкави и усъвършенствани системи, с цел максимално оптимизиране на всички услуги и удобства, предлагани на гостите.

Контрол на достъпа

четец за карти EK-TR2-TP

Четецът за карти модел: EK-TR2-TP на Ekinex се използва за достъп до стаята. Устройството се инсталира извън стаята или пък в други зони на хотела, изискващи подобен контрол на достъпа. Всяка карта е снабдена с електронна схема, след приближаването й до четеца, предава еднозначния код за достъп. Влизането е позволено или отказано в зависимост от разрешението, което сте получили.

Еkinex card reader
ekinex-reader-porta-tessera-small

Присъствие

четец за карти EK-TR2-TP

Устройството за отчитане на присъствие модел: EK-TH2-TP се инсталира вътре в стаята и се задейства веднага след като картата бъде поставена в съответното отделение. С този прост жест системата дава съгласие за активиране обикновено на осветление, климатик или контролното управление на телевизора. В същото време софтуерът за наблюдение EK-TSW, инсталиран на компютъра-приемник, също получава сигнал за присъствие.

Еkinex Хотелски Системи

Хотелският модул Ekinex позволява цялостно управление на функциите на хотелската стая с помощта на едно KNX устройство.

Компактното устройство на Ekinex задоволява необходимостта за намаляване на размера на инсталационните устройства в електрическите панели, многобройните функции за управление и сигнализаци са концентрирани в модел EK-HO1-TP. Устройството е с 8 модулни блока с ширина 144 мм, които обикновено изискват използването на множество продукти, като:

  • отопление, охлаждане и вентилация с помощта на вентилаторни блокове;
  • осветление (директно включване / изключване през изходите);
  • контрол на светлината отвън (моторизирани щори, завеси или капаци);
  • включване / изключванe – управление на електрическите уреди (чрез контролирани контакти);
  • изключване на електрическото заключване на вратата за достъп в стаята;
  • контрол на достъпа (използване на традиционните четци и джобове);
  • молба за съдействие;
  • сигнал за пренареждане на стаята.
ekinex-hotel

Работите по проект за
Автоматизация на хотелски системи?

Свържете се с екипа ни, за да ви разкажем повече за продуктите на Ekinex
и намерим най-доброто решение за вас, вашия дом, бизнес или вашите клиенти.

Свържете се с нас
ekinex-EK-HO1

Еkinex-EK-HO1

Устройството EK-HO1-TP предлага множество възможности за работа в комбинация с Ekinex KNX или традиционни устройства за управление. Климатичната регулация, например, може да се осъществи в комбинация с термостати и мултисензори на Ekinex, с бутони Ekinex, оборудвани с температурна сонда и функция на термостат, с интерфейси Ekinex, оборудвани с входове за NTC сонди и функция на термостат.

EK-HO1-TP предлага възможност за конфигуриране на хотелския модул за свързване на NTC сонда и за използване на климатичния регулатор, интегриран в устройството. По този начин дизайнерът на системата е оставен с максимална гъвкавост да избере най-подходящото техническо решение за индивидуалната структура на хотела и вида на гостите.

Еkinex personalized solution

Бутоните за управление на Ekinex от серията FF и 71 могат да показват символите на зададената функция на клавишите: подробност, силно препоръчителна за хотелски сгради, която гарантира на гостите незабавно разбиране на наличните команди.

Персонализирани решения

В допълнение определени плочи и рамки могат да бъдат персонализирани с името и/или логото на хотела, изискан детайл, който увеличава грижите, полагани от интериорния дизайнер. По подобен начин, транспондерните карти на системата за контрол на достъпа също могат да бъдат персонализирани по желание на клиента.

Гостите не са единствените, които се възползват от наличието на система за сградна автоматизация, в хотелите. Автоматизирането на сградите с помощта на Alocor и Ekinex позволява на рецепцията да проверява правилната работа на различните системи (като контрол на температурата, осветление или контрол на светлината отвън), да следи консумацията на енергия и да бъде своевременно информиран за неизправности или аномалии, така че да се гарантира непрекъсваемостта на работата.

Не на последно място, интелигентното управление на сградите предлага значителни икономии на енергия и като цяло на потреблението на ресурси. Предимствата не се свеждат до подобряване на икономическия баланс, но правят сградата много по-устойчива за околната среда.

Иточник: Ekinex

Работите по проект за
Автоматизация на хотелски системи?

Свържете се с екипа ни, за да ви разкажем повече за продуктите на Ekinex
и намерим най-доброто решение за вас, вашия дом, бизнес или вашите клиенти.

Свържете се с нас

Нашите услуги