Blog

Високотемпературни термопомпи: Samsung VRF DVM S

VARIABLE REFRIGERANT FLOW (VRF) системите за климатизация на Samsung или DIGITAL VARIABLE MULTI (DVM S) са интелигентно решение за сгради, изискващи по-висока ефективност, индивидуално управление и гъвкавост при монтажа, каквито са многоетажните жилищни блокове и малките търговски сгради. Те са предпочитан вариант за решаване на климатичните нужди на такъв тип обекти, защото могат да поддържат различен режим на работа в две съседни помещения. Например в едното вътрешното тяло ще работи в режим на отопление, а в другото в режим на охлаждане.

Предимства на VRF системите:

  1. Има възможност отпадната топлина от едната фасада да се използва за отопление на другата, което веднага ще се отрази на вашите разходи и ще доведе до тяхното намаляване.
  2. Ако температурите през конкретен сезон са необичайни не се налага цялостно пренастройване на системата, което е необходимо при други климатични нсталации.
  3. VRF климатичните решения са оборудвани със системата за автоматично управление и регулиране.

VRF са климатични системи с директното изпарение на хладилния агент, като потокът на агента се осъществява между кондензиращ блок и изпарители. Те работят на принципа на хладилната машина, която използва кондензаторна топлина без да се изключва като оползотворява и студопроизводството. VRF е съкращение от Variable Refrigerant Flow: променлив дебит на хладилния агент. Съкращението може да срещнете и като VRV от Variable Refrigerant Volume: променливо количество на хладилния агент. Като и двете се отнасят за една и съща система за климатизация.

 

Основни елементи: вътрешно и външно тяло

Основните елементи и на VRF системите за директно изпарение са външно и вътрешно тяло. Външното тяло e компресорно-кондензаторната част. То се състои от: компресор, кондензатор, регулиращ вентил, вентилатор, управление и ел. част. Вътрешното тяло е изпарителя, негови основни са: изпарител, вентилатор, управление и ел. част. DVM S климатичните системи позволяват към едно външно тяло да бъдат навързани голям брой вътрешни тела. Броят на вътрешните тела обикновено варира от 4 до 48. Външните тела могат да бъдат свързани в каскада от 2 до 4 броя. И при тези системи могат да се комбинират вътрешни тела от различни типове – стенни, таванни, канални и т.н. Вътрешните тела се подвързват към една обща тръбна мрежа, обикновено изградена от медни тръби.

Хладилен агент

Особеност, която отличава системите с директно изпарение, работещи с променлив дебит на хладилния агент (VRF) е, че количеството фреон се определя от нуждите на съответното вътрешно тяло. Точното количество се определя посредством използването на терморегулиращ вентил за всяко от вътрешните тела. Друг важен фактор при системите с директно изпарение е изборът на хладилен агент. Изборът зависи от температурите на изпарение и кондензация, от които се нуждаете. Едни от често използваните хладилни агенти са: R22, R134a и R123. Използват се и азеотропни смеси от хладилните агенти R407C и R410A. Изброените хладилни агенти заместват разпространените в миналото R12 и R11, които оказват неблагоприятен ефект върху озона в стратосферата и са забранени за производство след 2010 г. R22 също оказва неблагоприятен ефект върху озона, поради което е разрешен за ползване до 2030 г. в развитите страни и до 2040 г. за развиващите се.

Управление на VRF системите

Многозоновите климатични системи с директно изпарение на хладилния агент позволяват използването на няколко режима на управление:

  1. Независимо управление: при този режим всеки вътрешен блок е оборудван със самостоятелен дистанционен панел. При него операциите ON/OFF на отделните вътрешни тела са автоматизирани и режимът им на работа се мониторира. Подобни системи сигнализират при възникване на неизправности.
  2. Управление с два панела: използва се за климатизирането на по-малки сгради.
  3. Груповото управление: един дистанционен панел се използва за управление на група от вътрешни тела, обслужващи едно помещение. Препоръчва се за средноголеми и големи сгради.
  4. Индивидуален панел във всяко помещение: централната система използва индивидуален панел във всяко помещение. Препоръчва се за средноголеми и големи сгради.

VRF системите могат да бъдат: двутръбни или тритръбни. При двутръбната система  вътрешните тела работят в един режим: или всички отопляват, или всички охлаждат. При тритръбните системи е възможна независима работа на вътрешните тела, т.е. в ралични помещения вътрешните тела работят в различни режими: отпление и охлаждане. Това е и предимството, заради което VRF системите са подходящо решение, когато е необходимо поддържането на подходящ микроклимат в група от помещения.

 

Интегриране в система за сградна автоматизация

Управлението на VRF системите за климатизация може да бъде интегрирано в система за сградна автоматизация. Изграждането на система с променлив дебит на хладилния агент изисква подход към въвеждането и управлението на вентилационния въздух. При проектирането на контролната система е необходимо да бъде предвидена интеграция на VRF инсталацията в системата за сграден мениджмънт, както и координирането на управлението й с другите компоненти в конфигурацията като вентилационни модули, осветление и други.

VRF системите за климатизация осигуряват предимства като висока ефективност, подобрен комфорт и надеждно контролно решение. Когато вземете решение да използвате такава климатична инсталация е важно да вземете решение дали ще действат като самостоятелни системи или управлението им ще бъде интегрирано в система за сградна автоматизация.

Системите за сградна автоматизация, които ние от ALOCOR преглагаме, позволяват и интеграцията на VRF решения за климатизация. Повече за решенията за сградна автоматизация ВИЖТЕ ТУК.

VRF системите от серията DVM S (DIGITAL VARIABLE MULTI) се делят на:

В следващ блог пост ще ви разкажем повече за различните видове термопомпи и тяхното приложение. Stay tuned! 


Търсите най-добрата система за климатизация за вашия бизнес или дом? Не се колебайте да се свържете с нас, за да намерим най-подходящото решение за вас:

Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.


Ресурси:

 Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE)

 *инженер.bg

** Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE)

списание „ТД инсталации“