Blog

Мирослав Долапчиев и научените му уроци: „Каквото и да правя, не искам да го правя сам“

Развиването на бизнес и управлението му е сериозно предизвикателство и независимо от сектора, размера и етапа има много еднакви ситуации, в които попадат предприемачите. Затова споделените уроци от успешни хора са ценно четиво. Вдъхновяват, успокояват, потвърждават, дават посоки. Проектът “Уроците” на „Капитал“ представя български бизнес лидери. 10 компании, 13 мениджъри. Сред тях са хора, създали една или повече успешни фирми, от различни сектори, с различен опит и образование. Само един управлява бизнеса на чужда компания в България и това е мениджърът на най-динамичната сред малките и средните фирми в класацията “Гепард 2018”. Останалите са избрани спрямо читателския интерес в бизнес рубриките на “Капитал” в последните три години. Бизнесите им са различни по големина и в различен етап на развитие. При всички обаче има нещо общо – помнят защо са започнали и знаят как да продължат. А има ли щастие в бизнеса според тях – прочетете 13 искрени разговора.

Мирослав Долапчиев, CEO на ALOCOR и Tailor Lamb, намери място сред 13-те лидери, които споделиха научените си уроци, ето какво сподели той:

“Харесвам бизнеси, които имат физическо измерение, може би по-лесно ги разбирам. Затова и компаниите, в които участвам, част от които са технологични, имат реални продукти” – така Миролав Долапчиев обобщава бизнес интересите си.  

От опита досега е убеден, че само добрата идея не е достатъчна – “ключови за успехите са споделените трудности и отговорности и хората, с които инвестираме в идеите и обществото. В основата на моите предприемачески постижения са партньорите, с които ги постигам”. 

Научените уроци по пътя му в бизнеса са много. Първо, нищо не е даденост и  успехът не е постоянна величина. Второ – “разбрах, че каквото и да правя, не искам да го правя сам. И предпочитам да имам по-малко, но да е споделено”. И трето – “отнасяй се с хората така, както искаш да се отнасят с теб”. 

Долапчиев смята, че да си мениджър не означава, че знаеш и можеш всичко. Той учи всеки ден, включително от своите колеги, на които е работодател. “Гордея се с екипа си и хората, които всеки ден дават от себе си, за да се разменя знание, но и да се създава стойност”, казва предприемачът. Никога не отказва компетентни съвети. 

Най-трудни за него са решенията, свързани с човешките взаимоотношения и тяхното бъдеще. Например да се раздели с бизнес партньор, “защото бизнес се прави и развива с доверие”. 

 

Често повтаряна грешка от практиката му е да тръгва с добри намерения за дадено решение, но то да бъде зле комуникирано, което може да доведе до катастрофални резултати. “Едно нещо са намеренията, друго – резултатът. Когато имаш съдружници, е много важно да разбират добре мотивите ти, да има прозрачност и доверие. Грешка, от която се надявам да съм се излекувал”, казва Долапчиев.
„Ако трябва да вземеш решение днес, по-добре да преспиш и ако утре си на същото мнение, тогава го реши” – това е най-ценният съвет, който получава от един от по-възрастните си партньори. “Аз съм доста импулсивен и ако нещо смятам за добро, искам веднага да реша да го правя, да инвестирам”, признава създателят на Tailor Lamb.

Задължителните качества, за да се управлява бизнес, са свързани повече с личността – да можеш да се доверяваш, да уважаваш хората и институциите и да си открит и честен.

Според Долапчиев опитът е по-важен от образованието.

Личната му мисия е всички негови предприемачески начинания да имат въздействие, което да е отвъд бизнеса. “Дали ще е чрез образованието, дали чрез грижата за деца с трудно детство, дали чрез развитие на предприемачески умения у младите, но те трябва да подобряват средата около нас.”

На въпроса в какво вярвате отговаря: “Аз съм християнин и вярвам в Бог, това държи морала ми нащрек и мотивацията ми – ясна. Вярвам, че ми е дадена възможност да правя това, което обичам, затова отговорността, която имам, спрямо тази възможност е много голяма.” 

По думите му има щастливи моменти в бизнеса, които бързо се забравят, но ако имаш цел или ясна причина защо се захващаш с нещо, можеш да изпитваш радост по-дълго. Основното удовлетворение идва, когато знаеш защо правиш това, което правиш.  

Ако има 50 милиона, би инвестирал в проекти, свързани с електронна търговия, храни и киберсигурност.

Повече за проекта на „Капитал“ – Уроците – вижте тук.