Blog

Мирослав Долапчиев, CEO на ALOCOR и TAILOR LAMB: „Бизнес се прави със страст“

Предприемач съм и се занимавам с много неща. Някои от тях са успешни, други не са, трети имат потенциал да станат успешни. Най-често ме свързват с шиенето на ризи по поръчка, което предстои да видим дали ще има дългосрочен успех. Създадохме я преди две години, заедно със съдружникът ми, но тя е плод на около 13 години работа преди това. Помогна ни опитът в създаването на корпоративно облекло и униформи. Трябваше много време, за да се развие този бизнес.
За мен тази компания вече е успешена, защото освен всичко е социален проект. С всяка една риза, която правим, даряваме една седмица образование на дете в неравностойно положение.

Аз съм и председател на Националната асоциация по приемна грижа, и работим с около 300 деца. Благодарение на този труден момент в живота на децата, видяхме нужда, която нашият бизнес може да посрещне с продукта си. Това е може би основната причина, поради която го правим.

В следващото ВИДЕО той споделя основнити си принципи в бизнеса

Ако трябва да съм откровен, не разбирам от шиене, но както казва моят партньор – във всяко семейство сигурно има четвърто или пето поколение баба, която някога е шила, така че по тази линия може би имам нещо общо. Виждам предприятието си като една страст.

Вярвам силно, че без нея нищо не се получава. Ако си чист инвеститор, може страстта не е водеща, защото там има други принципи. Но ако си предприемач със собствен бизнес, не виждам как би могъл да бъдеш дългосрочно успешен без страст. Вярно, че когато се занимаваш с ежедневните проблеми, понякога те отнемат от мотивацията ти, но тя никога не трябва да изчезва.

Второто нещо е умението да си признаеш, че не знаеш всичко. Това е винаги ми е било трудно, защото страхът от някой друг, който може да провали твоята мечта или инвестиции, е много голям. Доверието към друг човек, с който да споделя част от идеите и бизнеса си, винаги е било голямо предизвикателство и все още е такова. Но без това умение няма как да продължиш напред. Не говоря за делегиране на елементарни дейности, а за приемането на това, че една идея може да е твоята, но не е задължително ти да бъдеш най-добрия, който да я развие. Защото моите таланти и умения са в една сфера от живота и не са достатъчни, за да направиш един бизнес цялостен, да го завършиш. Трябва да можеш да си признаеш, че ако ти се отдават администрацията и продажбите, не е задължително да разбираш от инфраструктура, технологии, производство. Ето това е нужно да споделиш с някой друг, за да може нещата да станат успешни.

Друг принцип в бизнеса е да можеш да си признаваш грешките. В последните 10 години, откакто съм стартирал частен бизнес, винаги работя със съдружници. Не знам дали това е най-добрата формула, но времето ще покаже. В тези условия често е много трудно да си признаеш, че грешката може и да е твоята. Но това ми помага да продължа напред. Да кажеш, че съжаляваш, също е много трудно. Дъщеря ми ме учи на това всеки ден. Защото родителите си мислят, че винаги са прави и знаят всичко, а ако се науча пред дъщеря ми да казвам: „Съжалявам, не бях прав“, това определено е голям прогрес за мен.

Другият важен принцип е истината. Едно от нещата, които много ми помагат да вървя напред е, че хората около мен не се страхуват да кажат истината за мен, за работата ми, за отношението ми към тях. И че аз мога да бъдат искрен с тях – какво мисля за тях, за работата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*