Blog

Приложение на пароовлажнителите във винопроизводството

Пароовлажнителите са устройства, които повишават влажността в дадено помещение – стая, апартамент, къща, офис или индустриална сграда. Промишлените пароовлажнители и овлажнители на въздуха имат безкрайно много приложения – от запазването на пресни продукти по време на съхранение и разнос, контрол на различни фактори с важно значение за винопроизводството до премахване на прах и въздушно предавани инфекции в промишлените сгради и съоръжения.

Компания ALOCOR, разчитайки на стратегическия си партньор CAREL, предлага на индустрията решения за увеличаване влажността на въздуха в две категории: изотермално и адиабатно овлажняване. Повече за принципа на работа на парните и адиабатните пароовлажнители, прочетете тук

Пароовлажнителите са важна част от оборудването на много индустрии и при правилно ползване могат да спестят, както пари, така и време за отопление и подмяна на техника. В няколко последователни публикации ще ви разкажем за приложението им в различните индустрии. 

В празничния декември отдаваме заслужена почит на виното и

приложението на пароовлажнителите във винената индустрия

Във винопроизводството контролът на температурата, влажността и налягането са фактори, които играят ключова роля в процеса на производство, рафиниране и консервиране на виното. За да консумират потребителите продукт с отлично качество, запазил уникалните си характеристики, е необходимо в различните етапи от процесите на обработка и съхранение, да бъде съхранявам в установени условия и граници. Следователно и винената индустрия използва системи за контрол на ключовите характеристики на околната среда, за да постигне най-добри резултати и да осигури конкурентоспособност за продукта си на глобалния пазар.

Ако нивото на влажност на въздуха е твърдо ниско при процеса на рафиниране, съществува риск част от виното да се изпари, което води до значителни загуби. Чрез внимателен контрол на влажността, процентът на изпаряващия се продукт може да бъде ограничен.

ALOCOR съвместно с CAREL, лидер в производството на хладилни и климатични контролери и системи за овлажняване на въздуха, предлага широка гама от овлажнители, както парни, така и адиабатни, с различен капацитет и режими на работа. С богата гама от стандартни и персонализирани решения можем да отговорим на нуждите на винената индустрия с опит и професионализъм.

Подборът на правилните пароовлажнители ще допринесе на всеки винопроизводител, като спомогне за: 

  • намаляване загубите поради изпарение на виното през бъчвите;
  • поддържане на идеално ниво на влага по време на всеки етап на обработка и съхранение;
  • пестене на енергия, благодарение на ефективността на адиабатните овлажнители.

Виното е майсторски продукт с изкусни традиции на приготвяне. Освен тънкостите на всеки един майстор винар, вкусовете и ароматите на напитката на боговете са резултат не само от качеството на гроздето, но и от микроклиматичните условия в местата, където се произвежда, отлежава и съхранява виното.

Контролът на температурата и влажността на въздуха са основни за запазване на органолептичните свойства на виното.

Използването на технологични системи допринася за гарантиране на висококачествено производство на вино. Осигуряването на подходяща влажност, температура, както и възможност за наблюдение на различните стойности на тези величини през сезоните е съществена част от процеса на винопроизводство, така че произведеното вино да е с оптимални характеристики всяка година.

carel-wine-industry

ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА на пароовлажнителите на Carel при приложение във винената Индустрия:

Висока ефективност и хигиена

Системите за адиабатно овлажняване могат да осигурят правилното ниво на влажност постоянно и прецизно, с изключително ниска консумация на енергия и в съответствие с хигиенните изисквания.

Интеграция

Цялостните решения могат да изпълнят всички изисквания за контрол, интеграция и надзор на климатичните системи в помещението.

По-ниско потребление на енергия и въздействие върху околната среда

Решенията са с висока ефективност, насочени към намаляване на консумацията на енергия и съответно текущите разходи на системата за контрол на температурата и влажността. Наблюдава се по-ниско ниво на замърсяване на атмосферата и по-слабо въздействие върху околната среда от процеса на производство на вино.

MC multizone

MC multizone е адиабатен овлажнител за сгъстен въздух на CAREL, който доставя атомизирана вода директно в помещението, което го прави идеален за големи винарни и варелни изби.

Специалната технология, използвана за атомизиращите дюзи от неръждаема стомана, означава че MC доставя много фини капчици, които лесно се абсорбират от въздуха в малко пространство, дори при по-ниски температури.

Процедурата за автоматично промиване на линията и дюзите за „самопочистване“ правят MC напълно хигиенно безопасен продукт.

humiSonic direct е новото решение за директно овлажняване в стаята, което използва иновативната ултразвукова технология. Той e само едно компактно решение, което включва всички компоненти, необходими за експлоатация, което го прави най-доброто предложение на пазара по отношение на лекотата и гъвкавостта на монтажа, както за нови системи, така и за модернизиране на съществуващи сгради.

Ултразвуковата технология на CAREL минимизира консумацията на енергия, като в същото време намалява поддръжката, благодарение на изключителния живот на пиезоелектрическите преобразуватели (до 10 000 часа). Освен това хигиената е гарантирана от използването на компоненти от неръждаема стомана и автоматични цикли на измиване и пълнене. С предлаганата стандартна съвместимост с Modbus, humiSonic direct може да комуникира с всяка система за управление, като лесно се интегрира с останалата част от инсталацията.

humiSonic direct

Пароовлажнители

Повече за изотермалните и адиабатните пароовлажнители, които ALOCOR предлага съвместно с CAREL:ВИЖТЕ ТУК


 

Източник: CAREL 

Снимка: Kym Ellis, Unsplash