Blog

Бъдещето на 9 индустрии

От сградите, в които работим и живеем, до транспорт, който ще улеснява пътуването в ежедневието ни, едно е сигурно, в бъдеще 9 индустрии ще се променят. Технологиите и автоматизираните решения все по-осезаемо ще променят начина ни на живот. 

В много от случаите вече интернетът на нещата (Internet of Things – IoT) трансформира индустриите. Според прогнозите на International Data Corporation (IED) разходите за IoT ще достигнат 1,2 трилиона долара през 2022 г., а скорошно тяхно проучване сочи, че девет от десет лидери вярват, че индустриалният интернет на нещата (IIoT) е инвестиция с добра възвръщаемост. 

Ето как технологиите ще се отразят върху бъдещето на 9 индустрии и начина, по който работим и живеем: 

Бъдещето на живота в Космоса: Хората ще населят галактиката

Технологиите ще направят възможно оцеляването извън атмосферата. От дишането на Марс до прекарването на време на Лунния портал, който ще бъде космически кораб, обикалящ около орбитата на Луната с жилищни помещения и лаборатории. Хората ще могат физически да отидат по-далеч, изследвайки вселената повече от всякога.

Опитът ни ще се разширява до неизследвани територии и откриването на неизвестното.

space

Бъдещето на въздушния транспорт: без закъсняващи полети

С помощта на софтуер е възможно да се намалят закъсненията на полетите, свързани с поддръжката, подготовката на самолета за излитане и избягване на лошо време. Например софтуера на Honeywell (Honeywell Forge for Airline) e с приложение да събира данни, за да даде възможност на операторите да разберат кога трябва да се подменят части, като по този начин намалят непланираната поддръжка и закъснения. Радарните технологии за проследяване на метереологичните условия също помагат на пилотите да избегнат тежко време по време на полет. На земята, усъвършенстваните сензори и софтуер действат, за да поставят рампата на място, точно когато е необходимо ускоряване на оборотите.

Повече полети случили се навреме ще доведат до повишена ефективност и спестени средства за авиокомпаниите, както и много доволни пътници. 

Бъдещето на сградите: местата, които обитаваме, ще предвиждат нашите нужди

Internet of things предоставя мощни данни за сгради, използващи сензори за наблюдение на осветлението, контрола на температурата, поддръжката и използването на пространството. Събраните данни и анализи, позволяват изграждането на стратегия и намирането на решения за ефективното използване на пространството, и оптимизиране на различните зони с цел пестене на енергия.

Нуждите ни ще бъдат задоволени повече от всякога без значение дали сме на на някое летище, в музей, в офиса или в нашия дом.

buildings-jpg

Бъдещето на киберсигурността: Софтуерът ще предпазва от постоянни заплахи

Решенията за киберсигурност трябва да надхитрят сложни заплахи, които постоянно се развиват. Ще се работи усърдно за разкриване на уязвимите области и комбиниране на софтуер и хардуер за непрекъснат мониторинг и защита на системите.

Електрическата мрежа и други критични инфраструктури ще работят безпроблемно. Защита ще бъде непробиваема дори в случаи, при които нарушители работят усилено, за да компрометират някоя система. 

Бъдещето на енергията: Батерии ще поддържат осветлението

Доставчиците на комунални услуги ще разчитат все повече на батерии, за да съхраняват енергия в допълнение към захранваната от различни източници като въглища, ядрена или пък възобновяема. Батериите ще се зареждат в извън пикови моменти и ще осигуряват енергия, когато търсенето на мрежата достигне пикови върхове.

Съхранението на еенргия на батерии предлага алтернативи на традиционната невъзобновяема енергия, идваща например от електроцентрали с въглища. Това ще позволи комуналните услуги да осигуряват по-евтина енергия през периодите на високо търсене като горещите лета и студените зими. Очаква се до 2040 г. търсенето на акумулаторни батерии да нарасне до еквивалент на около половината от цялата възобновяема енергия генерирана днес, според глобалната нестопанска група на Световната банка.

city lights

Бъдещето на доставките: по-бърза доставка на всички поръчки

Безплатната двудневна доставка вече започва да се заменя с доставка на следващия ден и в същия ден. Дистрибуционните центрове ще разчитат по-силно на роботиката и други решения за автоматизация, за да ускорят пътуването от момента, в който натиснете подаване на поръчка до изпращането на вашия артикул. Клиентите също ще могат да посочат кога и къде да получават поръчките си.

Онлайн пазаруването и електронната търговия ще продължат да бележат ръст, както и очакванията на клиентите за перфектно обслужване – бърза доставка, когато и където искат.

 бъдещето на горивото: двигателите ще се захранват от гориво от растения

Точно така: има гориво, което се произвежда от суровини като отпадни мазнини и неядливи култури – Honeywell Green Jet Fuel. Люспи ориз? Синапено семе? И двете са били използвани за захранване на реактивни двигатели. Разчитането на такива алтернативи на изкопаемите горива ще стане по-често. Особено в авиоиндустрията, където някои заинтересовани страни поеха ангажимент да постигнат „неутрален въглероден растеж до 2020 г. и 50-процентно намаление“ на емисиите на парникови газове до 2050 г., според Международната агенция за възобновяема енергия.

Зависимостта от традиционните замърсяващи изкопаеми горива може да бъде намалена с появата на алтернативи, които могат да помогнат на планетата. Зеленото реактивно гориво и дизеловото гориво имат потенциал да намалят емисиите на парникови газове с до 85 процента.

future fuel

бъдещето на индустриалната сигурност: по-малко работници ще се нараняват на работното място

Софтуер ще събира данни за нивата на опасни газове и вредните шумови децибели от преносими устройства на работниците като газови детектори, смарт устройства за защита на слуха или други умни аксесоари към работното облекло. Това дава възможност за незабавна информираност за промени в околната среда на работника, личното му здраве и безопасност. Мениджърите по безопасност, които осъществяват контрол дистанционно, могат да наблюдават тези промени и да реагират незабавно на инциденти като падане или изтичане на газ.

С въвеждането на смарт проследяване на различните фактори, които застрашават работниците, повече инциденти могат да бъдат избегнати. Работниците ще са по-продуктивни, а компаниите ще извлекат възвръщаемост на инвестициите си в оборудването за безопасност и технологичните машини. Разходите за обезщетения ще се намалят, а конкурентоспособността ще се увеличава. 

бъдещето на транспорта: въздушни таксита

С разнообразен и иновативен дизайн градски летящи превозни средства ще превозват пътници до места, които са на разстояния – далечни за шофиране, но пък твърде близки за традиционен полет. Съществува възможност летящите таксита да бъдат безпилотни, което пък ще доведе до трансформиране на начина, по който се движим в градовете. 

Появата на повече въздушни превозни стредства ще доведе до по-малко задръствания, а хората ще имат възможност да работят на по-далечни разстояния от мястото, където живеят.

taxi

Промяната е единствената константа… но дали сме готови за такива промени? 


Източник: Honeywell

Снимки: Unsplash